Sporten met suikerziekte

Fitnessen met diabetes: hoe doe je dat?

Fitnessen is effectiever bij diabetes dan medicijnen gebruiken. Sporten verbetert namelijk de werking van insuline in je lichaam en zorgt voor gezondere bloedglucosewaarden. Door fitness verklein je ook de kans op ziekten, die diabetespatiënten vaak treffen, zoals nieraandoeningen, oogafwijkingen en een hartinfarct. Wil je veilig fitnessen? Bekijk dan de tips voor fitness als je diabetes hebt.

 

  • Glucose is brandstof voor je spieren en hersenen en die heb je altijd nodig. Houd altijd wat ‘snelle suikers’ in de buurt als je gaat fitnessen, zoals een energiedrank als Extran Energy of AA Orange.
  • Sporten werkt hetzelfde als medicijnen. Als je sport, neem je meer glucose op. Je bloedglucosewaarde kan dan dus snel dalen, waardoor je een hypo krijgt. Kijk daarom voor, halverwege en na de training naar je bloedglucosewaarden. De meeste mensen met diabetes die net beginnen met sporten, kunnen beginnen met een waarde rond de tien. Maar niet iedereen reageert hetzelfde op inspanning. Krijg je tijdens het fitnessen steeds hypo’s? Dan heb je meer glucose nodig voor je training begint. Overleg dan met je arts of aanpassing van je medicatie nodig is.
  • Zit je boven de 17 als je begint met fitnessen? Dan kan het zijn dat je niet goed reageert op de medicatie. Stel het sporten dan nog even uit en vraag je arts of diabetesverpleegkundige om advies.
  • Je kunt ook lang na het fitnessen nog een hypo krijgen door het sporten. Houd hier rekening mee. Meet daarom ook voor je gaat slapen je bloedglucosewaarde om een hypo ‘s nachts te voorkomen.
  • Een combinatie van krachttraining (om dikkere spieren te krijgen) en cardiotraining werkt het beste als je diabetes hebt.
  • Sport drie keer per week minimaal 20 minuten. Doe dan twee keer een krachttraining en één keer een cardiotraining voor het beste resultaat.
  • Train twee keer per week je spieren door bij iedere oefening 2 tot 3 sets te doen van 8 tot 10 herhalingen.
  • Als je last hebt van overgewicht, probeer dit dan kwijt te raken.
  • Sport liever onder deskundige begeleiding en met een gericht trainingsprogramma in groepsverband. Zo boek je meer resultaat dan als je ‘gewoon meer gaat bewegen’.
  • Er zijn ook sportcentra die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van diabetespatiënten. Sluit je aan bij een gecertificeerd Fit!vak preventiecentrum in je regio. Bij deze centra werken beweegdeskundigen die alles afweten over diabetes.

 

Sporten met diabetes kan dus prima! Doordat steeds meer bedrijven zich in gaan zetten voor deze doelgroep komen er steeds meer sportgelegenheden voor mensen met diabetes. Het is zelfs bewezen dat sporten gezond is voor je lichaam wanneer je de ziekte diabetes hebt. De werking van insuline wordt hier dan verbeterd.